Menu

houtsoorten

BRUINHART

Duurzaamheid 1-2

Bruinhart heeft roodachtig bruin tot donkerbruin kernhout, dat fraai is getekend door fijne lichtbruine strepen.
Bruinhart is mooi glad af te werken. Bruinhart hout komt uit Suriname, Guyana en Brazilië. Kenmerkend voor dit hout zijn de lichte lijntekeningen op de donkerbruine achtergrond.
Het hout werkt gemiddeld en kan ondanks zijn gewicht en hardheid goed bewerkt worden.

Toepassing: Waterbouw, Meubels, Planken, Balken

NIEUW EIKENHOUT

Duurzaamheid 2-3

Door de duurzaamheid valt het onder Europees hardhout. Eikenhout laat zicht goed bewerken en kent daarmee veel verschillende mogelijkheden.

TOEPASSING: CONSTRUCTIE- EN MEUBELHOUT. HET HOUT HEEFT EEN GEHEEL EIGEN KARAKTER MET EEN MOOIE 'VLAMTEKENING'.

Leverbaar in: Meubels, planken, balken

GRENENHOUT

Duurzaamheid 4-5

De kleur van het verse kernhout is lichtbruin. Na verloop van tijd wordt het donkerder en varieert dan van geelbruin tot roodbruin.
Grenenhout is een naaldhoutsoort en staat bekend om de uitgesproken vlammen tekening. Het heeft een kenmerkende geelachtige lichte kleur en de nerf is matig fijn.

TOEPASSING: DEZE HOUTSOORT IS ZEER GELIEFD ALS TUINHOUT, ZEKER NADAT HET GEÏMPREGNEERD IS. DAARNAAST ZIET U HET OOK TERUG ALS CONSTRUCTIEHOUT OF ZELFS ALS BINNENVLOER VOOR EEN BLOKHUT.

Leverbaar in: Meubels, planken, balken, constructiehout.

AMERIKAANS WALNOOT

Duurzaamheid 2-3

Een groot voordeel van walnoothout is dat het niet krimpt of groeit onder bepaalde weersomstandigheden. Verder is het hout relatief makkelijk te bewerken en mooi af te werken. 

TOEPASSSING: OMDAT NOTENHOUT VANWEGE DE ZACHTHEID GEMAKKELIJK LAAT BEWERKEN WORDT DEZE HOUTSOORT VEELVULDIG TOEGEPAST VOOR DECORATIEVE MEUBELEN ZOALS EEN DRESSOIRS OF KASTEN. BEHALVE VOOR EEN DECORATIEVE TOEPASSING KAN NOTENHOUT OOK GEBRUIKT WORDEN OM GEBRUIKSMEUBILAIR MEE TE MAKEN ZOALS TAFELS EN STOELEN. HET HOUT IS ECHTER ERG DEUK GEVOELIG DUS ER MOET VOORZICHTIG WORDEN OMGEGAAN MET MEUBELS VAN NOTEN HOUT.

Leverbaar in: Meubels, Vineer, Planken.

BASRALOCUS

Duurzaamheid 1-2

Het kernhout is goud-, roest- of paarsbruin van kleur met meestal een bruinrode gloed. Het steekt duidelijk af tegen het 30-60 mm brede spint dat in verse toestand lichtgrijs van kleur is en na blootstelling aan het daglicht licht roodbruin van kleur wordt. Glad geschaafd heeft Basralocus van nature een vrij hoge glans. Het kernhout is zeer duurzaam en is dan ook zeer goed tegen schimmel- en insectenaantasting bestand. Basralocus is bestand tegen paalwormaantasting in een gematigd klimaat. In de waterbouw, vooral in zeewater, wordt hiervan dankbaar gebruik gemaakt. Basralocus is bestand tegen aantasting door zuren. 

TOEPASSING : DOOR BESTENDIGHEID EN STERKTE IS HET HOUT BIJ UITSTEK GESCHIKT ALS PAALHOUT EN CONSTRUCTIEHOUT IN DE WATERBOUW, ZOALS VOOR REMMINGWERKEN, STEIGERS, SLUISDEUREN, GORDINGEN EN STRANDHOOFDEN. PALEN IN DE WATERBOUW ZIJN MEESTAL VAN BASRALOCUS. VOORTS IS HET UITSTEKEND GESCHIKT VOOR GEVELBETIMMERINGEN, BINNENBETIMMERINGEN EN VOOR PARKET- EN STROKENVLOEREN. DOORDAT HET BESTAND IS TEGEN ZUREN IS HET GESCHIKT VOOR VATEN VOOR ZURE VLOEISTOFFEN. HET WORDT OOK VOOR MEUBELEN GEBRUIKT.

Leverbaar in: Meubels, planken, balken, palen (andere mogelijkheden op aanvraag).

GROENHART (IPE)

Duurzaamheid 1-2

Het kernhout is licht tot donker olijfgroen, soms getekend met bruine of zwarte strepen. Deze kleurverschillen kunnen in één stam voorkomen, wat Groenhart soms een bont uiterlijk geeft.
Groenhart is een houtsoort met buitengewoon goede sterkte-eigenschappen.

In verband met de hoge duurzaamheid, de sterkte en de grote afmetingen waarin het hout verkrijgbaar is, wordt het hoofdzakelijk toegepast voor zwaar constructiewerk (water-, bruggen- en scheepsbouw en havenwerken). Ook voor zware werkbanken en bedrijfsvloeren is het geschikt. Ook in de chemische industrie heeft men goede ervaringen met Groenhart.

MAHONIE

Duurzaamheid 2

Mahonie is een fraaie, vaste, zachte, taaie, matig sterke houtsoort. Het kernhout is zalmkleurig, roze, rood tot roodbruin, na kleurend tot dieprood of bruin met een goudkleurige gloed. Het laat zich, zowel met handgereedschap als machinaal, goed verwerken. Schaven gaat in het algemeen goed.

TOEPASSING : Meubelen, fijn timmerwerk, huidbeplanking en betimmering voor jachten, betimmeringen, draaiwerk, beeldhouwwerk, knoppen en grepen, lijsten, fineer enz.

Sucupira (Makka Kabbes)

Duurzaamheid 2-3

Het bruine tot donkerbruine, soms bruin roodachtige kernhout met fijne lichtere strepen steekt duidelijk af tegen het smalle grijswitte tot geelachtige spint. De kleur wordt wat lichter als het droogt en aan licht en lucht wordt blootgesteld. Het mooi getekende, vaak iets gestreepte hout heeft een matige tot duidelijke glans.

TOEPASSING: BETIMMERINGEN BINNEN EN BUITEN, GEVELBETIMMERING, MEUBELEN, TRAPPEN, (PARKET)VLOEREN, SCHEEPSBOUW, CARROSSERIEBOUW, SNIJFINEER, DRAAIWERK, BEELDHOUWWERK, MESHEFTEN ETC.

Leverbaar in: One-slab tafelbladen, meubels, planken, balken, rondhout (andere mogelijkheden op aanvraag).

TIMBORANA (PIKIN MI SIKI)

Duurzaamheid 2

Het kernhout van Timborana is goed te onderscheiden van het spinthout. Er komen ook lichtere gedeelten voor in het hout. Het hout heeft een fraaie tekening.
Machinale bewerking gaat goed. Het geschaafde product wordt mooi glad. De aderen kunnen een goudgele gloed krijgen naar behandeling. 

TOEPASSING : TIMBORANA IS GESCHIKT VOOR GEVELBEKLEDING, MEUBELS, BALKHOUT, VLONDERS EN BANKPLANKEN. HET HOUT WORDT DOOR ZIJN STERKTE OOK GEBRUIKT ALS CONSTRUCTIEHOUT.

Leverbaar in : One-slab tafelbladen, meubels, planken, balken, rondhout, (andere mogelijkheden op aanvraag).

Cupiuba (Kopie)

Duurzaamheid : 2

Het kernhout is steenrood tot geelbruin, iets na donkerend. Het spint is rossig bruingeel, soms met gele vlekken en duidelijk te onderscheiden van het kernhout. Een onaangenaam verschijnsel van kopie is dat de vochtige stam een sterke geur heeft. Deze geur wordt minder na het drogen. Het is gemakkelijk te verzagen en een ideale houtsoort voor constructie, water- en tuinbouw.

TOEPASSSING: VOORNAMELIJK ALS CONSTRUCTIEHOUT BIJ BRUGGEN, HAVEN- EN WATERWERKEN. IN NEDERLAND IS HET ONDER ANDERE TOEGEPAST VOOR SLUISDEUREN, BRUGONDERDEKKEN, PAAL- EN KLOSHOUT, GORDINGHOUT EN SCHOTBALKEN. OOK GESCHIKT VOOR DWARSLIGGERS, BEDRIJFSVLOEREN EN IN DE SCHEEPSBOUW. VERDER VOOR TUINHOUT, (PARKET)VLOEREN, TRAPPEN EN DRAAIWERK.

Leverbaar in: Meubels, planken, balken, rondhout (andere mogelijkheden op aanvraag).

Carapanauba

Duurzaamheid : 1-2

Het spint is moeilijk te onderscheiden van het kernhout. Het spint is in het algemeen wat lichter dan het kernhout dat vers geelachtig rood is, echter snel na donkerend tot geelbruin of grijsbruin. De glans is matig. Het hout heeft geen bijzondere geur. Aan de lucht droogt Carapanauba vrij snel.

TOEPASSING : ZEER GESCHIKT VOOR EXCLUSIEVE MEUBELS, TUINHOUT, DECORATIEWERK ETC. LOKAAL WORD HET NOG TOEGEPAST TEGEN DIVERSE ZIEKTES, ZOALS O.A. MALARIA.

Leverbaar in : Slabs, Meubels, rondhout, stronken, palen, (andere mogelijkheden op aanvraag).

FAVEIRA AMARGOSA (GELE KABBES)

Duurzaamheid 1/2

Het kernhout is vers gezaagd geel, nadonkerend van oranjebruin tot donkerbruin of bruin met een geelgroene tint. Het 20-80 mm brede spint is duidelijk verschillend van kleur en witachtig, grijsachtig of bruinachtig geel. Door het ruim aanwezige parenchym rond de vaten heeft Faveira Amargosa fijne maar opvallende lichte strepen. De geur is niet opvallend.

TOEPASSSING: FAVEIRA AMARGOSA KAN WORDEN TOEGEPAST VOOR INDUSTRIEEL VERVAARDIGD (LAMEL)PARKET, BINNENBETIMMERINGEN, BINNEN- EN BUITENTIMMERWERK, GEVELBEKLEDING, MEUBELEN, PALLETS EN KISTEN, FINEER.

Leverbaar in: One-slab tafelbladen, meubels, planken, balken, rondhout (andere mogelijkheden op aanvraag).

Purperhart

Duurzaamheid 2

Het vaalbruine kernhout verkleurt aan het licht blootgesteld snel tot mooi paarsblauw. Om deze kleur zo goed mogelijk te behouden, dient men het hout goed van de lucht af te sluiten met was of met bepaalde vernis soorten. Werkt men het hout niet af, dan verkleurt de paarse kleur tot vuilbruin. Het spint is wit tot grijsbruin en is 30-60 mm breed. 

TOEPASSING : VOORNAMELIJK VOOR DECORATIEWERK, BEELDHOUW- EN SNIJWERK, MEUBELEN, DRAAIWERK, BETIMMERINGEN, LIJSTEN, KNOPPEN EN GREPEN, MESHEFTEN, LEUNINGEN, MUZIEKINSTRUMENTEN EN GESCHIKT VOOR GEBRUIK IN DE CHEMISCHE INDUSTRIE.

Leverbaar in : One-slab tafelbladen, planken, balken, (andere mogelijkheden op aanvraag).